Loading...

Ολοκλήρωση 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης & Τεχνολογίας Κολλεγίου Ανατόλια ACSTAC 2016

 

Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2016

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ 5oυ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ACSTAC 2016

Με την απονομή των βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν με τις επιστημονικές τους εργασίες και στους νικητές του Διαγωνισμού Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια/ ACSTAC 2016.  Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 μαθητές και μαθήτριες από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλης της Ελλάδας και από το εξωτερικό- ΗΠΑ, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μπαχάμες - αξιοποιώντας τη μοναδική ευκαιρία να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου: από την παρουσίαση και την κριτική των εργασιών μέχρι και την οργάνωση της τριήμερης εκδήλωσης. 

Το 5ο κατά σειρά Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας διοργανώθηκε από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του CERN (European Organization for Nuclear Research), του EPS (European Physical Society) και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διαπρεπής ερευνητής της Πληροφορικής  Ιωσήφ Σηφάκης τιμημένος με το Βραβείο Τούρινγκ το 2007 ο οποίος μίλησε στο κοινό του ACSTAC για την Απόλυτη Επανάσταση που φέρνει το Ίντερνετ των Πραγμάτων, υπογράμμιζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη εκπαιδευτική αξία που έχουν για τους μαθητές πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση του ACSTAC . Προσκεκλημένοι του συνεδρίου από το εξωτερικό ήταν ο Robert C. Johnson καθηγητής στο πανεπιστήμιο του St. Cloud (ΗΠΑ) που έχει προσφέρει σε περισσότερα από 2.500 μη προνομιούχα παιδιά τη δυνατότητα να ασχοληθούν ερευνητικά με τις Επιστήμες και ο Απόστολος Παπαδόπουλος ερευνητής στο  MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. Μέσω skype και ζωντανά από το MIT συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη ο 30χρονος μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ. Την ομάδα των εκλεκτών ομιλητών και επιστημόνων ολοκλήρωσαν ο Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του ΑΠΘ και ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ο 5ος  Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών  & Μουσείο Τεχνολογίας. Νικήτρια ομάδα στην κατηγορία των Λυκείων αναδείχθηκε το 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και στην κατηγορία των Γυμνασίων το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης το ρομπότ “InMoov”, το ανθρωποειδές ανοιχτού κώδικα και εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο σε αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή, που κατασκεύασε ο 15χρονος μαθητής από την Καβάλα Δημήτρης Χατζής.    

Το  5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των Dan & Helen Lindsay στη μνήμη των Hrisi Pappidou - Electris και Pavlos Electris. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το TV 100 και το FM 100.

Μπορείτε να δείτε τις βραβευμένες εργασίες του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας εδώ.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα.

 
 
Οι συμμετέχοντες του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια
 
 
 Δρ Χάιδω Σαμαρά, Συντονίστρια 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Κολλεγίου Ανατόλια/ ACSTAC 2016, Ιωσήφ ΣηφάκηςΔρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια
 
 
 O διεθνούς φήμης ερευνητής της Πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης κατά την ομιλία του στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια
 
 
O Δημήτρης Χατζής, ο 15χρονος μαθητής από την Καβάλα παρουσιάζει το ρομπότ που κατασκεύασε στους συνέδρους του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια

Share